Hangi durumlarda implant yapılmalıdır?
Her diş tedavisinin belirli kriterleri vardır. Hastanın talebine göre diş tedavisinin yapılması zordur. İmplant tedavisi; diş eksikliği durumunda uygulanan bir cerrahi seçenektir. Diş çürükleri, periodontal hastalıklar, travma ve- veya benzeri durumlarda yaşanan diş eksiklikleri, implant tedavisi ile giderilebilmektedir. Diş kayıpları eğer uzun süre tedavi edilmez ve implant yapılmazsa, hastanın çene kemiğinde erime oluşur ve tedavi daha fazla zorlaşır. Bu durumda kemik nakli gerekecektir. Diş implant tedavisi, kemik erimesini önler ve hastanın çiğneme fonksiyonlarını geri kazandırır. Ayrıca doğal görünümü ile mükemmel bir estetik katar. Eğer tek diş kaybı varsa, köprü yöntemi ile tedavi edilebilir. Komşu dişler küçültülür ve o bölgeye köprü yapılır. Ama bu yöntemin riskleri vardır, o da doğal dokuya zarar verebilme ihtimalidir. Oysa implant cerrahi, tüm bu riskleri en aza indirir ve mükemmel sonuçlar verir.
Diş implantı kimlere yapılır?
Ağız ve çenedeki kemik oluşumunu tamamlamış, 18 yaş ve üzeri herkese implant tedavisi uygulanabilir. Bu tedavinin en önemli koşulu budur. Tabi öncelikle hastanın çene yapısının röntgeni çekilerek, implant cerrahi için uygun olup olmadığı belirlenir. Herkes bu tedavi için uygun koşullara sahip olmayabilir. Buna doktorunuz karar verecektir. Uygun olmayan durumlarda, farklı alternatifler ile tedaviniz devam edebilir. Diyabet hastası iseniz, öncelikle bu hastalığınızın tedavi edilmiş olması gerekir. Tek diş eksikliğinde, bölgesel dişsizlik durumunda veya full dişsizlik durumunda implant tedavisi uygulanabilir. Bu durumda olan 18 yaş üzerindeki tüm bireyler, implant cerrahi için uygun adaylardır. Çok istisna durumlarda, eğer hastanın kemik gelişimi standart üzerinde ise 16 ve 17 yaşlarında da implant yapılabilir. Bunun için ebeveyn onayına ihtiyaç vardır. Sosyal hayatı etkileyebilecek kadar ciddi sağlık sorunu oluşturuyorsa, yaş sınırı azaltılabilir. Kemik düzeyinin yetersiz olması durumunda, diş çekiminden hemen sonra, sigara içen kişilerde ve ciddi derecede sağlık sorunu olmayan bireylerde Dental implant tedavisi uygulanabilir.
Diş implantı kimlere yapılmaz?
Öncelikle şunu belirtelim; diş implantı kimlere yapılmaz adlı bu başlıkta sadece olası istisnalardan bahsedeceğiz. Bu sorunların tedavi edilip giderilmesi durumunda, herkese implant cerrahi uygulanabilir. Kemik yoğunluğu yetersiz bireylerde, diyabet hastalarında, kalp sağlığı bozuk kişilerde, kan hastalığına sahip kişilerde, kanser tedavisi gören hastalarda, ağır ilaç tedavisi devam eden kişilerde, alkol bağımlılarında, düzensiz bağışıklık sistemine sahip kişilerde, sürekli diş gıcırdatan kişilerde ve kemik gelişimi henüz tamamlanmamış küçük çocuklarda implant tedavisi uygulanmaz. Sadece bu olumsuz koşulların giderilmesi durumunda tedaviye başlanabilir. Bu konuda doktorunuza ısrar etmenizde fayda yoktur. Çünkü sadece bu tedavi için uygun hastalara uygulanmaktadır. Aksi halde çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir ve tedavi olumsuz sonuçlanabilir. Lokal anestezi ile yapılan diş implant cerrahi, uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. Pratik, kolay ve hızlı bir tedavi seçeneğidir. Ayrıca son zamanlarda oldukça ekonomik bir yöntem olduğunu da söylemek isteriz.