PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ

image

1.PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ

Bölümümüzde; bozulan, eksilen, kaybolan işlev, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla, dişlerin eksilen kısımları veya bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokular uygun maddelerle doldurulur. Diş protezleri temel olarak sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır.

Hasta tarafından takıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan aparey olarak düşünebiliriz. Yeni yapılmış bir hareketli proteze alışmak biraz zaman alabilir. Ağız dokularının yani yanak, dudak ve dil kaslarının yeni proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, iki taraflı çiğneme yapmak gerekir. Protezi devamlı ağızda tutmamak gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek ıslak bir kâğıt havluya sarmak veya içi dolu bir kaba koymak gerekmektedir. Böylece ağızdaki yumuşak dokular dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.

2.TOTAL (TAM) PROTEZ

Ağızda dayanak olarak alınacak hiç dişi kalmamışsa, kuvvet iletimi, destek ve tutuculuk protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır. Tamamen doku destekli protetik uygulamalar total protez diye adlandırılır. Bu protez türü damak protezi olarak da bilinir. Total protezlerde dudak ve yanak dolgunluğu protez ile sağlanarak yüzün daha genç bir görünüm alması sağlanabilir.Ayrıca tüm dişler estetik kurallara uygun olarak dizilerek güzel bir gülüş sağlanması da mümkün olmaktadır. Tam diş protezler dokuda destek almaları sebebiyle hareketlidir. Özellikle alt damağın üst damağagöre daha az hacme sahip olması, alt çenede dilin bulunması alt protezi üst proteze göre daha çok hareket eder hale getirmektedir. Hastaların genel şikayeti; üst damağım tutuyor ancak yemek yerken, konuşurken alt damağım oynuyor şeklindedir. Bu harekete bağlı olarak da sık sık vuruklar oluşmaktadır.

Total protezleri özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması bazı durumlarda şikayetleri azaltsa da bu sorunu ortadan kaldırmanın en iyi yöntemi implant üstüne özel tutucular ile uygulanan, halk arasında çıtçıtlı protez olarak tanımlanan overdenture protezlerin yapımıdır. Son yıllarda Çene kemiğine implant yerleştirilerek yapılan ve bunlardan destek alınarak hazırlanan tam protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

3.SABİT PROTEZLER

SABİT PROTEZLER; DOĞAL DİŞLER, DİŞ KÖKLERİ VEYA DENTAL İMPLANTLAR ÜZERİNE HEKİM TARAFINDAN YAPIŞTIRILAN, HASTA TARAFINDAN ÇIKARILMAYAN PROTEZLERDİR. KRON VE KÖPRÜ PROTEZİNİ TANIMLAMAK AMACIYLA KULLANILAN GENEL TERİMDİR. DİŞ EKSİKLİKLERİNDE FONKSİYON OLARAK EN FAZLA TERCİH EDİLEN PROTEZ TİPİDİR. SABİT PROTEZ YAPILIRKEN AĞIZDAKİ BAZI DİŞLERİN DESTEK OLMAK AMACIYLA KÜÇÜLTÜLMELERİ GENELLİKLE HASTALARIN ENDİŞE DUYDUĞU BİR İŞLEMDİR.

Yapılacak sabit protez ile çiğneme daha kolay ve rahat olacaktır. Diş eksikliklerinde, ağızda kalan doğal dişlerin kullanılması, kullanılan bu dişlere fazla yük binmesine, diş ve diş etlerinde sorunlar oluşmasına yol açacaktır.

Dişsiz alanın etrafındaki dişler bu boşluğa doğru hareket edecektir. Bu dişlerin yer değiştirmesi nedeniyle alt ve üst çenelerin kapanışı değişecek, çene ekleminde, çiğneme ve konuşmayı sağlayan yüz kaslarında ağrı ve belki de daha ciddi problemler oluşacaktır. Bazı durumlarda ağrı, yüz, baş, boyun ve sırta kadar yayılabilir.

Yapılacak sabit protez ile konuşma ve görünümde olumlu değişiklikler olacaktır. Çünkü diş pozisyonlarının konuşmada, dudak ve yanakların desteklenmesinde önemli bir rolü vardır.

Nasıl Uygulanır?

Sabit protezler metal destekli ve metal desteksiz olarak uygulanabilirler. Metal destekli sabit protezler ağız içinde fonksiyonel kuvvetlere yeterli direnci gösterirken estetik olarak problemlere neden olmaktadır ve bazı durumlarda doğal görünümü olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun en önemli sebebi de ışığın dişten direkt geçişinin metal tarafından engellenmesidir.

Metal destekli seramik restorasyonların bu dezavantajlarından dolayı kırılmaya karşı dirençli seramikler geliştirilmiştir. Özellikle zirkonyum bu alanda kullanılan en güncel materyaldir.

Başarılı bir tedavide doğru endikasyon en önemli aşamadır. Kullanılacak materyalin seçiminde hekimin bilgi ve tecrübesine saygı göstermek tedavinin başarısı için gereklidir.