image

İmplant cerrahisi nedir? Korkulacak yönleri var mıdır?

Günümüzde Dental tedavilerin artık korkulacak bir yanı yoktur. Sadece Dental implant tedavisinde değil, diğer tüm zorlu cerrahi müdahale gerektiren diş tedavilerinde bile çok kısa zamanda ve ağrısız bir şekilde tedaviler tamamlanmaktadır. İmplant cerrahisi, uzman dişçiler tarafından yapıldığı takdirde endişe gerektirmeyen bir operasyondur. Diş eksikliklerinde tercih edilen en popüler diş tedavilerinden biri olan implant cerrahisi, kişiye özel planlanmaktadır. Eksik dişlerin yerine, estetik görünümü ve işlevsel fonksiyonları geri kazandırmak adına yapılır. Hastanın ağız ve diş yapısına ve alınan ölçülere göre implantlar hazırlanır. Cerrahi uygulama, implant kalitesi ve elbette doktorun deneyimi, bu operasyonun başarılı sonuçlanmasında en önemli detaylardır.

İmplant cerrahisi nedir, nasıl yapılır?

Diş eksikliklerinde tercih edilen en popüler diş tedavilerinden biri olan implant cerrahisi, her hasta için farklı yapılabilir. Bu durum tamamen hastanın ağız yapısına, eksik dişlerine ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Diş implantları, eksik dişlerin yerine, estetik görünümü ve işlevsel fonksiyonları geri kazandırmak adına yapılır. Bu cerrahi operasyonun yapılabilmesi için, hastanın yeterli miktarda kemik gireftine sahip olması şarttır. Operasyon öncesinde hastanın ağız yapısının detaylı analizi yapılır ve röntgeni çekilir. Elde edilen verilere göre tedavi planlaması yapılır. Kemik yoğunluğu, implant cerrahisinde en önemli unsurdur. Yeterince kemik yoğunluğuna sahip olmayan hastalar için ek operasyon gerekebilir. Bu ek operasyon sonrasında, implant yapılacak olan kısmın, yeterli kemik yoğunluğuna ulaşması beklenir. Protez aşamasına geçmeden önce, çene kemiğinin kaynaması yani yerine oturması gerekir. Bu süreçte, geçici dişler takılır ve 2-3 aylık süre içinde kalıcı diş implantları yerleştirilir. Cerrahi tedavi sonrasında hasta, doğal dişlerinde yapabildiği tüm fonksiyonları yapabilmektedir.

İmplant cerrahisi ağrılı bir tedavi mi, riskleri nelerdir?

Bundan birkaç yıl önce, diş tedavilerinin çok zorlu olduğunu ve ne kadar tedbir alınsa da, hastalarda acı hissetmelerine engel olunamadığı bilinmekteydi. Ama günümüz teknolojisinde, hayatın her anında olduğu gibi diş tedavilerinde de birçok kolaylık sağlandı. İmplant cerrahisi yapılırken hasta hiçbir ağrı veya acı hissetmez. Çünkü işlem öncesi lokal anestezi yapılır ve o kısmın uyuşturulması sağlanır. Bu sayede, cerrahi işlem kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanır. Dişçiden korkan veya bünyesi bu cerrahi operasyon için uygun olmayan hastalara sedasyon uygulanabilir. Hatta hastanın talebine ve dişçinin uygun görmesiyle, genel anestezi altında bile yapılabilmektedir. Diş implantı cerrahisi, kesinlikle riskli bir prosedür değildir. Ancak dikkat edilmesi gereken 3 nokta vardır. Cerrahi uygulamayı yapan dişçinin bu konuda uzman olması önemlidir. Kullanılan implant malzemesinin doku dostu ve kaliteli olması şarttır. Diş ölçülerinin eksiksiz ve doğru alınması gerekir. Bunlara dikkat edilmesi, korkulacak hiçbir şey yoktur. Hatta sanılanın aksine, diş tedavileri arasında en pratik tedavilerinden biri olduğunu bile söylemek mümkündür. Tüm cerrahi operasyonlarda basit ama belirgin bazı riskler olabilir. Bu biraz da hastanın bünyesi ile ilişkilidir. Cerrahi öncesinde doktorunuza tüm sağlık geçmişinizi paylaşmanız ve alerjik durumunuz varsa belirtmeniz gerekir. Tüm bu önlemler, işlemin başarılı sonuçlanmasını sağlayacaktır.