image

Periodontal hastalık nedir?

Diş hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi, sağlıklı dişlerinizi korumanız için en önemli etkendir. Özellikle erken tedavi edilen diş hastalıklarının çok ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu görülmemiştir. Diş kayıplarının büyük bir çoğunluğu, periodontal hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır. Periodontal hastalık, dişeti ve diş dokularında oluşan iltihabi hastalıklardır. Diş eti hastalıkları olarak ta bilinirler. Periodontal hastalıkların tedavisi, dişlerin doğallığını korur ve diş fonksiyonlarının daha iyi kullanılmasını sağlar. Periodontal hastalıklar zamanında tedavi edilmez ise, ileri aşama olan Periodontitis evresine geçebilir. Bu evre, çok ciddi sağlık sorunlarının bağladığı evredir. Hem diş dokularına zarar verir, hem de alveol kemiğini ciddi şekilde hasar görebilir. Diş eti hastalığı, diş plaklarında bakteri oluşumu ile başlar ve ilerleyen dönemde tüm ağız ve diş yapısına zarar verebilecek ciddi boyuta ulaşabilir.

Periodontal Hastalık nasıl önlenir?

Periodontal hastalık nedeniyle, ilk evrede kemik kaybı oluşmaz. Çünkü bu hastalığın tedavisi oldukça kolaydır. Tabi tüm bunlar, erken tedavi için geçerlidir. Diş eti iltihabını önlemek için yapılması gerekenler, bireylerin özverisi ile ilişkilidir. Her gün en az 2 kez dişlerinizi yumuşak bir şekilde fırçalamanız, ağız gargarası yapmanız ve ağzınızı sürekli çalkalamanız periodontal hastalıkları önlemek için ideal yöntemlerdir. Kaliteli ve etkili diş macunları kullanmalısınız. Bunun için hekim tavsiyelerinden yararlanabilirsiniz. Diş fırçanızın yumuşak olması ve uygun şekilde dişlerinizi düzenli fırçalamanız, bu hastalığın oluşumuna engel olacaktır. 6 ayda bir yapılan diş hekimi ziyareti ve periyodik kontroller, hem periodontal hastalıkları önler hem de olası diğer diş hastalıklarının erken teşhis ve tedavi edilmelerini sağlar. Şunu unutmayın; her diş eti hastalığı periodontal hastalık anlamına gelmez. Çünkü diş eti hastalıkları çok çeşitlidir ve farklı tedaviler uygulanır. İltihap sorunu olan diş eti hastalıkları farklıdır ve diğer diş eti hastalıklarına göre biraz daha ciddidir.

Periodontal hastalık tedavisi nasıl yapılır?

Sigara ve düzensiz ağız- diş bakımı, periodontal hastalıklar için davetiye çıkartan faktörlerdir. Periodontal hastalık tedavisi öncesinde, hastanın ağız ve diş yapısı incelenir. Buna neden olan etkenler belirlenir. Diş ve diş eti arasındaki cepler ölçülür ve bunun miktarına göre tedavi planlaması yapılır. Tedavinin amacı, oluşan bu ceplerin mümkün olduğunda sıkılaştırılmasıdır. Derin ceplerin içine yerleşen mikroorganizmalar, diş fırçalama ile temizlenmezler. Diş taşı temizliği, bu tedavinin ilk aşamasıdır. Tartar adı verilen diş taşları, senede 1 kez mutlaka temizlenmelidir. Eğer temizlenmez ise, diş ceplerine yerleşen mikroorganizmalar, kemiğine kadar iner ve hasar boyutu artar. Diğer bir tedavi seçeneği olan küretaj, kök yüzeyi düzleştirilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Köy yüzeyine yapışan eklentiler kazınarak atılır ve bu sayede diş etlerinin yeniden kök yüzeyine yapışmaları sağlanır. Gingivektomi Ve Gingivoplasti, Flep Operasyonu, Kuron Boyu Uzatma Operasyonu, Doku Greftleri ve Estetik Amaçlı Diş Eti Uygulamaları, bu tedavinin diğer seçenekleri arasındadır.